![Muğla’da zeytinyağı sezonu başladı](https://www.marmarisyenisayfa.com/files/uploads/news/default/mugla-da-zeytinyagi-sezonu-basladi-738881.webp)
Muğla’da zeytinyağı mevsimi coşkuyla başladı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, zeytin hasat dönemine girmeden önce bir istişare toplantısı düzenleyerek üreticilerin beklentilerini ve sorunlarını dinledi. Toplantıya zeytinyağı fabrikası işletmecileri, üreticiler ve sektördeki diğer paydaşlar katıldı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla’nın zeytinyağı üretimindeki yükselişinin altını çizerken, Bakanlığın sağladığı teşviklerin bu başarıda belirleyici rol oynadığını vurguladı. Saylak, "Muğla, kaliteli zeytin ve zeytinyağı ile dış ticarette önemli bir konuma geldi. Şehrimizin adıyla anılan zeytinyağlarını dünyanın dört bir yanına göndermenin gururunu yaşıyoruz," dedi.
ZEYTİN ÜRETİMİNDE ORGANİK VE İYİ TARIM
TÜİK 2023 verilerine göre Muğla’da yaklaşık 19.7 milyon zeytin ağacı ve 175 bin ton dane zeytin üretimi mevcut. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, bu rakamları değerlendirirken, organik ve iyi tarım uygulamalarının zeytin üretiminde yaygınlaşmasının kendilerini sevindirdiğini belirtti.
Saylak, 2023 itibarıyla Muğla genelinde 762 üreticinin 55 bin dekarlık alanda organik tarım yaptığını ve 116 üreticinin yaklaşık 14 bin dekarda iyi tarım uygulamaları ile üretime devam ettiğini ifade etti. "Bakanlığımızın yol göstericiliğinde ve İl ile İlçe Müdürlüklerimizin rehberliğinde başlatılan iyi tarım uygulamalarının yaygınlaşması, Muğla’nın her alanda kaliteli ürünü hedefleyen bir üretim modeli benimsediğini gösteriyor" diyen Saylak, üreticilerin bu konuda giderek daha bilinçli hale geldiğini vurguladı.
ZEYTİN ÜRETİMİNDE KALİTEYİ ARTIRMA ADIMLARI
Saylak, yağlık zeytin üretiminde Türkiye genelinde 162 bin 282 ton ile ikinci sırada yer alan Muğla’nın, toplam zeytin üretiminde ise 174 bin 398 ton ile dördüncülüğe yükseldiğini belirtti. Son yıllarda Muğla coğrafyasındaki zeytin ağaçlarında yaşanan verimsizliklerin önüne geçmek ve üretimde kaliteyi artırmak için çeşitli projeler başlatıldığını ifade eden Saylak, "Menteşe, Yatağan, Milas ve Bodrum ilçelerinde ‘Zeytinlerde Verimsizliğin Nedenlerinin Tespiti ve Sorunlarının Giderilmesi Projesi’ hazırladık. 54 çiftçimizle birlikte 455 dekar alanda çalışma gerçekleştirdik," dedi. Proje kapsamında 2 adet erken uyarı sistemi kurarak, bu sayıyı 2023 yılı itibarıyla 5’e çıkardıklarını vurguladı.
Saylak, ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteklediği ‘Zeytinde İyi Tarım Uygulamaları’ ve ‘Organik Zeytinyağının Öyküsü’ projeleriyle, zeytinlik alanlarında kuraklık etkilerinin azaltılması için 400 dekar alan için 2 bin 350 kilo kaolin kilinin üreticilere dağıtıldığını açıkladı.
ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI ÜRETİCİSİNE TAM DESTEK
Barış Saylak, zeytinin kaliteli ve kayıpsız olarak zeytinyağına dönüşmesini sağlamak ve “marka” ürün üretimini teşvik etmek amacıyla 2019 yılında başlatılan “Zeytinyağı Kalite Yarışması”nın bu yıl 5’incisinin düzenlendiğini duyurdu. Yarışma, her yıl artan katılımla zenginleşirken, 2019-2024 yılları arasında Muğla’da 50 yeni zeytinyağı markası oluşturulmasına olanak sağladı.
Saylak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında zeytin ve zeytinyağı üreticilerine yönelik desteklemelerin artırılarak sürdüğünü belirtti. 2006-2024 yılları arasında toplam 38 projeye 24 milyon 535 bin 321,32 TL hibe ödemesi yapıldığını, bu projeler arasında 9 yeni yatırım, 4 tamamlama, 4 kapasite arttırma ve 21 teknoloji yenileme projesinin yer aldığını hatırlattı. Ayrıca, bu süreçte 346 kişiye istihdam sağlandığını ifade etti.
2022 ve 2023 yıllarında uygulanan makine, alet ve ekipman desteklemeleri kapsamında ise 689 kişiye Zeytin Hasat Makinesi teslim edildiğini ekleyen Saylak, bu desteklerin üreticilerin rekabet gücünü artırmayı amaçladığını vurguladı.
Toplantıda, ardından Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Süreyya Can ile Gıda ve Yem Şube Müdürü Cankan Arık tarafından zeytin üretimi ve ilgili konularda sunumlar gerçekleştirildi.
Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)