![TBMM BAŞKANLIĞI’NDAN EKOKIRIM İÇİN SAVUNMA İSTENDİ](https://www.marmarisyenisayfa.com/files/uploads/news/default/n-a-238180.webp)
Ekokırım Yasası Yurttaş İnisiyatifi tarafından 28 bin 820 yurttaşın imzasını taşıyan “Yurttaşın Ekokırım Yasa Teklifi 28 Kasım 2023 tarihinde TBMM Dilekçe Komisyonu’na verilmesine rağmen teklifi işleme koymayan TBMM Başkanlığı’ndan savunma istendi. Ekokırım Yasası Yurttaş İnisiyatifi konuyla ilgili basın açıklaması yaptı.
Açıklamada, “Bilindiği gibi 28 bin 820 yurttaşın imzasını taşıyan ‘Yurttaşın Ekokırım Yasa Teklifi’ 28 Kasım 2023 tarihinde TBMM Dilekçe Komisyonu’na verilmişti. Dilekçe Komisyonu Başkanlık Divanı, ‘kanun olarak düzenlenmesinde toplumsal yarar olduğu’ düşüncesiyle Yurttaşın Ekokırım Yasa Teklifini, gereğinin yapılması için TBMM Başkanlığına, bilgi için Cumhurbaşkanlığına gönderebilirdi. Ancak Dilekçe Komisyonu Başkanlık Divanı bu yöndeki talebimizi reddetti” denildi.
KARARININ İPTALİ İÇİN DAVA AÇILDI
Bunun üzerine “Yurttaşın Ekokırım Yasa Teklifi dilekçelerinin Meclis Başkanlığı'na ve Cumhurbaşkanlığı'na gönderilmesi isteminin reddine dair TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanlık Divanı'nın 13 Mart 2024 tarihli kararının iptali için dava açıldığı belirtildi. Davada;
* Bu kararın hukuka aykırı olduğu, Anayasa ile güvence altına alınmış temel hak ve hürriyetlerin korunması ilkesine aykırı olduğu,
* Dilekçenin yasa teklif metni olarak yazılmasını yasaklayan bir hukuksal normun bulunmadığı,
* Teklifimizin, TBMM Başkanlığı kanalıyla milletvekillerine ulaşması ve meclisin gündemine gelmesini engellediği gerekçeleriyle yürütmenin durdurulması ve iptal isteminde bulunulmuştur.”
YARGI ORGANINDAN HUKUKSAL DENETİM TALEBİNDE BULUNDUK
“Böylelikle, Yurttaşın Ekokırım Yasa Teklifi dilekçelerinin, yurttaşların seçtiği milletvekillerinden oluşan TBMM tarafından işleme konulması için Yargı organından hukuksal denetim talebinde bulunmuş olduk” denilen açıklamanın devamı şöyle: “Ankara 4. İdare Mahkemesi’nin 2024/826 Esasına kaydedilen davamızda, Mahkeme, 23.05.2024 tarihli ara kararıyla, itirazlarımız üzerine TBMM Dilekçe Komisyonu’nun Yurttaşın Ekokırım Yasa Teklifi dilekçelerini TBMM Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı’na gönderilmesi talebimizi neden reddettiğini tüm gerekçeleri ile ilgili tüm belge ve bilgilerin iletilmesine oy birliği ile karar vermiştir. Yani davamızda ilk inceleme süreci bitmiş, esas yönünden inceleme başlamıştır.
Yurttaşın Ekokırım Yasa Teklifinin işleme konulmaması dava konusu oldu. Bu dava, Ekokırım Yasa Teklifinde imzası olan herkesin davasıdır.”
BU DAVA EN AZ 28 BİN 820 YURTTAŞIN DAVASIDIR
Yurttaşın Ekokırım Yasa Teklifi dilekçeleri Dilekçe Komisyonuna, Çalışma Grubunun hukukçu üyesi Arif Ali Cangı tarafından verilerek yazışmaların da Cangı ile yapılmışdığı belirtilerek, “Bu nedenle açılan davanın davacısı da adı geçen arkadaşımız oldu. Ancak bu dava en az 28820 yurttaşın davasıdır.
Bu aşamadan sonra, TBMM ‘ne Ekokırım Yasa Teklifini veren yurttaşların davamıza katılmaları çalışmalarına başlıyoruz. Çalışma Grubumuz tarafından listesi hazırlanacak avukat üyelerimize vekâletname vermek suretiyle davaya müdahil olunabilir ya da yasa teklifi sahibi yurttaşlar doğrudan davaya müdahil olabilir.
Yurttaşın yasama sürecine doğrudan katılmasına yönelik bir girişim olan, aynı zamanda yaşamı var eden doğanın haklarını savunmaya yönelik olan bu yasa teklifinin mecliste görüşülmesi için tüm hukuki ve meşru süreçleri sürdürmeye devam edeceğiz.
Doğanın hakları var! Yeni İliç’lerin olmaması için Ekokırım Suçu kabul edilsin” ifadeleri yer aldı.
Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)