ÇEVRE

MUĞLALI ÇEVRECİLER: ÇİMENTOCU ŞİRKET MUĞLA’YI TERK ET

Muğla’da Deştin Mahallesi’nde kurulmak istenen Çimento Fabrikasına karşı mücadele veren yaşam savunucuları ile avukatlar hakkında çimentocu firmanın karalama kampanyası başlattığını belirten çevreciler eylem yaparak, “Çimentocu şirket Muğla’yı terk et” dedi.

MUĞLALI ÇEVRECİLER: ÇİMENTOCU ŞİRKET MUĞLA’YI TERK ET
13-06-2024 18:26
13-06-2024 18:28

Muğla’nın Menteşe ilçesi Bayır Mahallesi ile Yatağan ilçesi Deştin Mahallesi ortak sınırı Tekağaçsırtı Mevkiine kurulmak istenen Çimento Fabrikasına karşı mücadele veren yaşam savunucuları avukatlar için firma tarafından başlatıldığı ileri sürülen karalama kampanyasına karşı eylem gerçekleştirildi. MUÇEP Menteşe Meclisi, Deştin Çevre Platformu ile Bayır Çevre Komitesi üyelerince gerçekleştirilen eylemlerde yaşam savunucuları Ferah Gümüş, Haluk Özsoy, İsmail Şener, Mustafa Tuncaelli ve davanın avukatları Av. Nuray Şahbudak ve Av. Kadriye Tuncaelli hakkında çimentocu firmanın karalama kampanyası başlattığını belirten çevreciler eylem yaparak, “Çimentocu şirket Muğla’yı terk et” dedi.

 

ARKADAŞLARIMIZ ÇİMENTOCU FİRMA TARAFINDAN HEDEF HALİNE GETİRİLDİ

“Daha önce aldıkları sahte ÇED Olumlu raporları ve inşaat ruhsatları mahkemece iptal edilmiş ve imar planları da iptal edilme aşamasında olan ‘Çimentocular’, gözü dönmüş bir şekilde nereye saldıracaklarını şaşırmışlardır” denilen açıklamada, “Arkadaşlarımız ‘Çimentocu’ firmanın karalama kampanyasının hedefi haline getirilmişlerdir. Facebook üzerinden oluşturdukları sahte haber sitelerinden çimento karşıtı yaşam savunucularına saldırmakta, ardından da Muğla’da yeni satın aldıkları gazetede kendilerinin oluşturduğu bu sahte haber sitesini kaynak göstererek aynı sahte haberi yaygınlaştırmaktadırlar” açıklaması yapıldı.

 

ÇİMENTOCULAR ARKADAŞLARIMIZI NİÇİN HEDEF HALİNE GETİRMİŞTİR?

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) üyesi Halime Şaman yaptığı açıklamada, “Bayır-Deştin sınırında, Bayır Barajı ve Kazan Göleti’nin arasında, tamamen bal ormanlarının içinde bu çimento fabrikası ve hammadde ocakları kurma girişiminin başlangıcı 2006 yılıdır.  Yunanistan merkezli Titan Karteli’nin yüzde 75 ortağı olan ADOÇİM Çimento tarafından başlatılan bu girişim, Deştin ve civar köylülerinin hem fiili hem de hukuki mücadeleleri sonucu 1.ÇED Olumlu raporu ve imar planları iptal edilerek önlenmişti.

2010 yılında hazırlanan ve 2014 yılı sonunda bakanlıkça onaylanan ama onaylanması halktan gizlenen 2.ÇED raporu ise yıllar sonra 2017 yılında sahneye sokulmuş ve iptal edilen imar planları buna dayanarak tekrar geçerli hale getirilmişti” dedi.

 

HEM HUKUKİ HEM DE FİİLİ MÜCADELEYİ BAŞLATTIK

Halime Şaman’ın açıklamasının devamı şöyle: “2020 yılında çimento fabrikası Kent Çimento’ya satılmış ve çimentocu şirket Menteşe Belediyesi’nden aldığı inşaat ruhsatı ile 2022 yılında ilk kazmayı vurmuştu. Bizler Menteşe Kent Konseyi, MUÇEP Menteşe Meclisi, Deştin Çevre Platformu ve Bayır Çevre Komitesi olarak aynı dönemde hem hukuki hem de fiili mücadeleyi başlattık. Deştin, Alaşar, Şerefköy, Esenköy ve Bayır başta olmak üzere tüm köylülerle birlikte biz yaşam savunucuları da çimento karşıtı mücadelenin içinde yer aldık. Mücadelemiz sahte, uyduruk ve eksik verilerle oluşturulmuş 2.ÇED Olumlu raporunun ve yapı inşaat ruhsatının iptali ile sonuçlandı.

Mahkeme sonuçları Danıştay tarafından da onanarak kesinleşmiş ve çimentocuların bu ikinci girişimi de püskürtülmüştür.”

FAKAT GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ DURMUYORLAR

Şaman, “3.cü bir girişim daha başlatabilmek için engel olarak gördükleri arkadaşlarımızı yalan haberlerle, iftiralarla hedef haline getirerek devre dışı bırakmaya çalışıyorlar” diyerek, “Ama çok yanılıyorlar. 19 sene önce başlamış olan bu mücadele kişilere bağlı değildir. Bu mücadele köylülerimiz için yaşam mücadelesidir, bir ölüm kalım mücadelesidir. Şu kişi gider bu kişi gelir ama bu mücadele durmaz. Buradan çimentoculara sesleniyoruz. Yalan haberlerinizle, karalama kampanyanızla hedef haline getirdiğiniz arkadaşlarımız yalnız değildir. Yalan haber yapan siteniz, gazeteniz ve sanki bu haber doğruymuş gibi bunu yaygınlaştıran web siteleri hakkında gerekli suç duyuruları yapılmıştır. Maddi-manevi tazminat davaları yakın zamanda açılacaktır. Hem sizin hem de satın aldığınız kalemşörlerinizden hukuk önünde hesap soracağız. Çimentocu şirket Muğla’yı terk edene kadar bu mücadele sürecektir. Yaşasın mücadelemiz. Çimentocu şirket Muğla’yı terk et” diye konuştu.

 

 

 

 

 


Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER