Marmaris

KÖYCEĞİZ'İN SAKLI CENNETİ : YUVARLAKÇAY

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde yazın ortasında bile 12 derecelik suyu ve serin havasıyla Yuvarlakçay yerli yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor.

KÖYCEĞİZ'İN SAKLI CENNETİ : YUVARLAKÇAY
17-06-2024 20:32
17-06-2024 21:04

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde yüksekliği 2 bin 295 metreyi bulan zirvesiyle Sandras Dağı eteklerinde Beyobası Mahallesi’nde, 400 metre uzunluk 300 metre derinliği bulunan Topgözü Kanyonu olarak bilinen yerden doğan, yazın ortasında bile 10-12 derecelik suyu ve serin havasıyla Yuvarlakçay, yerli yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Çay boyunca etrafında yer alan 20’ye yakın restoran özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor. Her restoranın su üzerindeki salıncağına binmek için insanlar sıra bekliyor.

Köyceğiz’e 13,2 kilometre uzaklıktaki Yuvarlakçay’a  Muğla’nın herhangi bir yerinden giden bir dolmuş yok. Özel araç veya turlarla ulaşım sağlanıyor.

 

SUDA YÜZMEK CESARET İSTİYOR

Yuvarlakçay boyunca çevredeki ağaçlardan gökyüzü görünmüyor. Suyun debisinin yüksek olması nedeniyle bölgeye sürekli soğuk su zerreleri hakim. Hal böyle olunca da Ağustos ayının en sıcak günlerinde bile bölge son derece serin. 10-12 derece arasındaki su girmek ise cesaret istiyor. Bazı ziyaretçiler su üzerindeki salıncakta sallanıp kendisini buz gibi suya bıraktığı zaman bu cesaretinden dolayı çevredekilerden alkış alıyor. 

 

YER SOFRALARI REVAÇTA
Tertemiz ve gürül gürül akan suyu çevreleyen çınar ve Sığla ağaçlarının altına kurulan yer sofralarına ilgi çok fazla. Hatta burası için sıra bekleyenler bile oluyor. Çünkü serin havada kamelya altında karnını doyuranlardan şekerleme yapanlara bile rastlamak mümkün. Bölgeyi henüz daha bu kadar meşhur olmadan öncesinde biliyorum. 3-4 restoranın bulunduğu alandaki suyun Hidroelektrik Santrali’nde (HES) kullanılmak üzere çevrelenmek istenince 2009 yılından itibaren bölge yaşayanı ile ülkenin siyasi ve sanatçı kesimi büyük çaba harcamış ve suyun ranta kurban gitmesini engellemişti.  

HAFTA SONLARI VE TATİL GÜNLERİNDE YER BULMAK ÇOK ZOR

Özellikle hafta sonları ve bayramlar ile tatil günlerinde restoranlarda yer bulmak çok zor. Cennet gibi görünümüyle hem yabancı turistlerin, hem de yerlilerin ilgi odağı olan bölgedeki restoranlarda serin suların üzerine kurulmuş platformlar üzerinde yer sofralarında yemek yenilmesi başka güzellikler arasında. 

Buralarda sabah kahvaltının dışında öğle ve akşamüzeri yemeklerinde ise kiremitte balık ön planda. Yöresel soğuk mezeler ise ayrı bir tat. 

 

BÖLGENİN KURTULUŞU DA KENDİSİ KADAR İLGİNÇ

2009 yılı Aralık ayında bölgede 900 kadar çam ağacının kesilmesiyle başlayan HES eylemleri Yuvarlakçay’da bir yıla yakın sürdü. İlk eylem 12 Aralık 2009 yılında yürüyüşle başlamıştı. Ağaçların kesilmeyeceği sözleri tutulmayınca eylemlerin ardı arkası kesilmemiş, Yuvarlakçay’ı Koruma Platformu kurularak direniş başlatılmıştı. İlk 5 aylık sürede, özellikle ilk 3 ay hemen hemen her gün olmak üzere projeye karşı bir etkinlik düzenlendi. Ülkenin sanatçısından siyasi liderlere kadar bölgedeki etkinliklere katılım sonrasında da köylüler Aralık ayının sonlarından itibaren kesilen ağaçları ve suyu korumak amacıyla kamp kurarak 11 ay boyunca Topgözü’nde nöbet tutup bölgeyi HES’ten kurtarmışlardı.

YUVARLAKÇAY’DA NE YENİR?
Burada hangi restorana gitmeniz gerektiğini tabii ki yazmak istemiyorum. Araştırıp inceledikten sonra kendisine seçeceğiniz bir restoranda neler yiyebilirsiniz ben bunları vereyim size. Eğer yer sofrasına oturabiliyorsanız tavsiye ederim böyle bir yer seçin. Bu bölgede kahvaltıdan ete kadar her şey mevcut. Kahvaltı deyince tabii ki köy kahvaltısı akla gelmeli. Hemen her restorandaki ürünler bölgede yetişiyor. Öğle ya da akşamüzeri bir şeyler yemek istiyorsanız bölgenin en meşhuru kiremitte tereyağı ile pişirilen alabalık. Tabii ki kuzu tandır da var. Patates, patlıcan, sarımsak, süzme yoğurt ve tavada kızartılmış acı kuru biberden oluşan yoğurtlamayı atlamayın. İçeceğin her türlüsü mevcut.

NASIL GİDİLİR?
Köyceğiz’e 13,2, Muğla’ya 71,2, Marmaris’e 73,4, Fethiye’ye 64,3, Aydın’a 173, Denizli’ye 181 ve Antalya’ya 258 kilometre uzaklıkta. Köyceğiz’e kadar Muğla merkez ve çeşitli ilçelerden ulaşım otobüs ve minibüslerle sağlanıyor. Yuvarlakçay’a gitmek için ise özel araç veya turlara müracaat etmek gerekiyor.

 

NEREDE KALINIR?
Yuvarlakçay’da zon zamanlarda kalınacak yer sayısında artış var. Pansiyondan aparta ve butik otellere kadar yer bulmak mümkün. 

 

YORUM
Bölge çok güzel ve Muğla’ya gelen herkesin görmesini öneririm. Yemek yemek dışında gelenlerin yürüyeceği alanlar mevcut. Bunun için rahat bir spor ayakkabısı tavsiye ederim. Topgözü’nü de görmekte yarar var. Çünkü orada gerçekleşen eylemler tarihteki yerini aldı. 


Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER