Genel

GREENPEACE: OKYANUSLARIN SESİNE KULAK VER

Derin deniz madenciliğinin okyanusları ciddi bir tehdit altına soktuğunu belirten Greenpeace yönetimi, madencilik şirketlerinin, "polimetalik" nodülleri toplamak için dev makineleri okyanus tabanına gönderme düşüncesinden vazgeçmelerini istedi.

GREENPEACE: OKYANUSLARIN SESİNE KULAK VER
01-11-2024 13:54
01-11-2024 13:59

Derin deniz madenciliği, okyanuslarımızı ciddi bir tehdit altına sokuyor. Madencilik şirketleri, "polimetalik" nodülleri toplamak için dev makineleri okyanus tabanına göndermeyi planlıyor. Bu sürecin derin deniz ekosistemlerini yok edeceğini, sediman bulutları ve gürültü yaratacağını belirten Greenpeace yönetimi bu işlemden vazgeçilmesini istedi.

Dijital Etkileşim Yöneticisi Begüm Çapan tarafından yapılan açıklamada, “Bu süreç, derin deniz ekosistemlerini yok edecek, sediman bulutları ve gürültü yaratacak” dedi.

 MADENCİLİK ŞİRKETLERİ, YEŞİL ENERJİYE GEÇİŞ İÇİN ÇALIŞIYOR

Açıklamanın devamında, “Pasifik'teki Clarion-Clipperton Bölgesi, Birleşik Krallık, Fransa ve İtalya'nın toplamından oluşan bir alan, madencilik için hedefleniyor. Madencilik şirketleri, yeşil enerjiye geçiş için bu minerallerin gerekli olduğunu iddia ediyor. Ancak BMW, Volvo ve Samsung gibi şirketler, derin deniz minerallerini kullanmamaya dair sözler verdiler. 27 hükümet ve 800 deniz bilimci, derin deniz madenciliğine duraklama çalışması yapıyor.

Bilim açıkça gösteriyor: Gezegenimizi, kalan son dokunulmamış ekosistemlerden birini yok ederek koruyamayız” denildi.

 OKYANUSLARIMIZI BİRLİKTE KORUYALIM

Açıklamanın devamı şöyle: “Şu anda hükümetler, derin deniz madenciliğine duraklama getirmeyi tartışıyor, madencilik endüstrisi devam ediyor için baskı yapıyor. Greenpeace olarak, son altı yıldır olduğu gibi, bu önemli tartışmalarda gruplar ve hükümetlerin hesaplarının kullanılmasına çağrı yapıyoruz.

Çağrımızın güçlenmesi ve karşılık bulması için sen de bugün harekete geç, kampanyaya imza ver, okyanuslarımızı birlikte koruyalım.”

 DERİN DENİZ MADENCİLİĞİNİ BAŞLAMADAN DURDURUN

“Derin denizler biyolojik çeşitliliğin hazinesidir ve anlatılmamış harikalara ve olasılıklara ev sahipliği yapar. Aynı zamanda iklim değişikliğine karşı en iyi müttefiklerimizden biridir. Ancak bir tehdit yaklaşıyor: derin deniz madenciliği.

İyi haber şu ki, çok geç olmadan bu endüstriyi durdurabiliriz, ancak fazla zamanımız yok.

Derin deniz madencilik şirketleri, okyanus yüzeyinin binlerce metre altına inmelerine ve metal çıkarmak için deniz tabanını yağmalamalarına izin verilmesi için hükümetlere baskı yapıyor. Bu endüstrinin başlamasına izin verilirse, bir mavi balinadan daha ağır olan devasa makineler, bu el değmemiş okyanus ekosistemlerini yağmalamak için okyanus tabanına indirilecek.

Hükümetler derin deniz madenciliğine karşı güçlü bir duruş sergilemeli. Bu endüstrinin başlamaması için kamuoyu önünde çağrıda bulunmalı ve okyanusları korumak için harekete geçmeliler.”

 


Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER