Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca, Sarıyer-Kilyos Tüneli için başlatılan tünel açma makinesi ile ilgili açıklama yapıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, tünelin Türkiye'de Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda ilk kez TBM makinesinin kullanıldığı proje olduğunu belirtti. Bu proje, Türkiye’nin en büyük 3. TBM’si olan 13,65 metrelik çaplı makine ile gerçekleştiriecek.
Uraloğlu, tünelin tamamlanmasıyla birlikte İstanbul’daki ulaşımın hızlanacağı ve seyahat süresinin 5 dakikaya ineceğini duyurdu. Ayrıca, yıllık 2,1 milyar lira tasarruf sağlanacağı ve bu projenin Türkiye'nin dağlık arazilerinde tünel inşaatına yönelik yenilikçi çözümler sunduğu ifade edildi.
KARADENİZ SAHİLİNE DAHA HIZLI ERİŞİM SAĞLANACAK
Tünel projesinin, İstanbul’un kuzey bölgelerine ulaşımı kolaylaştıracağını ve Karadeniz sahiline daha hızlı erişim imkanı sağlayacağını belirten Bakan Uraloğlu, bu tür projelerin Türkiye’nin ulaşım altyapısını güçlendireceğini ve çevreye duyarlı projelerle maliyetlerin düşürüleceğini vurguladı.
TBM, UZUN TÜNELLERİN KAZILMASINDA KULLANILAN BİR TEKNOLOJİ
Dağlık bölgelerde inşaat yapmanın düz arazilere kıyasla daha yüksek maliyetli ve zaman alıcı bir süreç olduğunu belirten Uraloğlu, “Zemin etütlerinin daha detaylı yapılması, patlatma ve kazı işlerinin daha titizlikle yürütülmesi, ayrıca ulaşımın zor olması gibi faktörler, projelerin maliyetini artırmaktadır. Ancak Türkiye'nin büyüyen ekonomisi ve gelişen şehirleşme, bu zorluklara rağmen inşaat faaliyetlerinin devam etmesini gerektirmektedir. Bu noktada, tünellerin TBM yani Tünel Açma Makinaları ile mekanik olarak kazılması yönteminin önemi daha da artmaktadır. TBM, özellikle yerleşim yerlerinde uzun tünellerin kazılmasında kullanılan son derece etkili bir teknolojidir” açıklamasında bulundu.
“DÜNYA’YA MÜHENDİSLİK İHRAÇ EDİYORUZ”
Uraloğlu, ilklerin ve enlerin projesi Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı’nın, yapım aşamasından, elektrifikasyon ve sinyalizasyon aşamasına kadar Türk teknik ve mühendisliğinin ürünü olduğunun da altını çizerek, “Ülkemiz ve Avrupa’nın en uzun, Dünya’nın 3. en uzun çift tüp karayolu tüneli olan Zigana Tüneli’nde, Türkiye'yi Kafkaslar'a bağlayan Pirinkayalar Tüneli’nde, Rize’mizin 70 yıllık hayali Salarha Tüneli’nde yine Türk mühendislerimizin ve işçilerimizin çok büyük azmi ve emeği var. Ülkemizin zorlu coğrafyası bizleri yenilikçi ve büyük projelerle inşaat alanında çok geliştirdi ve bugün Türk müteahhitlik firmalarımızın hem yurt içi hem yurt dışında inşa ettiği yapılar, ülkemizi dünyaya mühendislik ihraç eder seviyeye yükseltti” dedi.
PROJE TOPLAM UZUNLUĞU VE BAĞLANTI YOLLARI 8,2 KİLOMETRE
Tünelin yapım çalışmalarına 2022 yılı Mayıs ayında başladıklarını anımsatılarak, “Yaklaşık 7 kilometre uzunluğunda, 2 geliş 2 gidiş şeritli, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında çift tüplü yani toplamda 14 kilometre olarak inşa edilen projemizin toplam uzunluğu bağlantı yolları ile birlikte 8,2 kilometredir. Sarıyer Çayırbaşı Tüneli çıkışından başlayıp KMO Uskumruköy Modern Dönel Kavşağı’nda son bulan projemiz kapsamında Sarıyer Kavşağı ve Kilyos Kavşağı olmak üzere; toplam 2 adet farklı seviyeli kavşak, 198 metrelik 1 viyadük, 2 Aç-Kapa yapısı ve 1 menfez de bulunmaktadır” bilgileri paylaşıldı.
“TÜNELİN YÜZDE 62’Sİ TBM İLE YAPILACAK”
Tünelin yapımını en kısa sürede tamamlamak için hem Yeni Avusturya Tünel Açma Metodu (NATM) ile delme patlatma şeklinde hem de bugün çalışmalarını başlatacakları tünel açma makinası (TBM) yöntemlerini kullandıklarını kaydeden Bakan Uraloğlu, şunları kaydetti:
“Tünelimizin yüzde 38’i NATM ile yüzde 62’sinin ise TBM ile yapılmasını planladık. Tüneldeki kazı çalışmalarında bugüne kadar; sağ tüpte 2 bin 511 metre, sol tüpte 2 bin 18 metre olmak üzere toplam 4 bin 529 metre yani yüzde 33 ilerleme sağladık. Tünelin kuzey portalında yani sol tüpte Sarıyer yönünde yaklaşık 2 kilometre içeride 26 metre yüksekliğinde, 30 metre genişliğinde, 75 metre uzunluğunda ve 3 bin 400 ton ağırlığında olan TBM parçalarının montajını yaptık.”
2 BİN TON TAŞIMA KAPASİTELİ KONVEYÖR BANT SİSTEMİ KURULDU
TBM kazıları sonucu çıkacak pasa malzemesinin tünel dışına nakliyesi için 1,2 metre genişlikte 7,2 kilometre uzunluğunda ve saatte 2 bin ton taşıma kapasitesine sahip konveyör bant sistemini de kurduklarını söyleyen Uraloğlu, “Sarıyer-Kilyos Tüneli, Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda tünel açma makinesinin ilk kez kullanıldığı projedir. Bu makinamız İzmir Yüksek Hızlı Tren Hattı kapsamında Eşme ile Salihli ilçelerini bağlayan T-1 tüneli ve tüm dünyanın tanıdığı Avrasya tünelinden sonra 13,65 metrelik çapı ile Türkiye’de kullanılan TBM’ler arasında en büyük 3. TBM’i olma özelliğine de sahiptir” dedi.
ULAŞIMI KOLAYLAŞTIRACAK
cretsiz olarak hizmete sunulacak tünelin Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne Sarıyer, Maslak ve Levent gibi önemli bölgelerden erişimin kolaylaşacağı belirtildi. Bakan Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli’nin İstanbul Havalimanı ile şehrin iş merkezleri arasında hızlı ulaşım sağlayarak, İstanbul’un kuzeyindeki Kilyos, Demirciköy, Uskumruköy, Gümüşdere, Zekeriyaköy ve Kısırkaya mahallelerinde yaşayanların merkeze erişimini hızlandıracağını vurguladı. Ayrıca, bu projelerin İstanbul'un kuzeyindeki yaz turizmini canlandıracağına dikkat çekti.
En kritik noktalardan biri de, bu tünellerin olası büyük afet durumlarında İstanbul’un tahliye yolu olarak kabul edilen Kuzey Marmara Otoyolu’na en hızlı erişimi sağlayacak olması. Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli’nin, Kuzey Marmara Otoyolu’na entegrasyonu en hızlı ve güvenli şekilde gerçekleştireceğini belirterek, projenin İstanbul için büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti.
SEYAHAT SÜRESİ 30 DAKİKA KISALACAK
Proje sayesinde mevcut imar yollarına göre mesafeyi de 3 kilometre kısaltarak seyahat süresini 35 dakikadan 5 dakikaya indireceklerini aktaran Uraloğlu, “Böylece zamandan 1,7 milyar lira, akaryakıttan 400 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 2,1 milyar lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da 32 bin ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız” dedi.
Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)