Ekonomi

DOĞRUYOL: MEMUR MAAŞ ARTIŞI ENFLASYONA KARŞI YETERSİZ KALDI  

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, Ocak ayında memurlara yapılan yüzde 11,54'lük maaş artışının, hızla artan enflasyon karşısında yetersiz kaldığını ve memurları açlıkla yüzleştirdiğini açıkladı.

DOĞRUYOL: MEMUR MAAŞ ARTIŞI ENFLASYONA KARŞI YETERSİZ KALDI   
03-02-2025 14:20
03-02-2025 15:02

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, Ocak ayında yapılan yüzde 11,54’lük maaş artışının, hızla yükselen enflasyon karşısında etkisiz kaldığını belirtti. Doğruyol, Geçtiğimiz Temmuz ayında yapılan yüzde 19,3'lük zam ve Aralık ayında açıklanan yüzde 1,03'lük enflasyon rakamları sonrası Ocak ayında açıklanan yüzde 5,3'lük enflasyonun, memurların ve emeklilerin alım gücünü ciddi şekilde erittiğini ifade etti. Yıllık enflasyonun yüzde 42,12'ye ulaşmasının ardından yapılan maaş artışının yoksulluk sınırının çok altında kaldığını vurgulayan Doğruyol, enflasyon hesaplamalarının gerçekleri yansıtmadığını ve bu durumun memurları adeta açlığa sürüklediğini belirtti.

 

ENFLASYON HESAPLAMALARI GERÇEKTEN ÇOK UZAK
Ahmet Doğruyol, Aralık ve ocak ayında açıklanan enflasyonun 5 kattan daha fazla olması enflasyon hesaplamalarının ne kadar gerçekten uzak olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi. Doğruyol, “ Bağımsız araştırma şirketi ENAG’a göre ise Ocak ayında enflasyon yüzde 8,22 yıllık enflasyon ise yüzde 81,01 olarak açıklanmıştır. Yılın ilk altı ayı için memura verilen yüzde 11.54 ‘lük artışın yaklaşık yarısı ilk ayda erimiştir. TÜİK’in enflasyon rakamları vatandaşın gözünde gerçeklerden uzatır. Diyoruz ki, enflasyon oranında yapılan zam zam değildir” dedi.

 

TÜİK ENFLASYON RAKAMLARI YARI YARIYA DÜŞÜK

Doğruyol şunları söyledi: “TÜİK’in enflasyon rakamları diğer araştırma şirketinden yaklaşık yüzde 50 daha düşüktür. Yani sabit ücretlilerin alım gücü her yıl yaklaşık yüzde 50 düşmektedir. Yani halk her geçen gün fakirleşmektedir.  Enflasyon farkı her ay aylık olarak refah payıyla birlikte maaşlara yansıtılmalıdır. Tüm çalışanların vergi dilimi yüzde 15'te sabitlenmelidir. Memur ve emeklilere acilen ek zam şarttır.

Mevcut hükümet tarafından, 2025 yılı ocak ayından itibaren vergilere, cezalara, harçlara ortalama yüzde 44 zam yapmış, TÜİK’in hesaplamalarının sahada gerçeklerle uyuşmamasının bedelini, maalesef öncelikle aylığından başka geliri olmayan, memur, emekli, işçi ile dar gelirli vatandaşlarımız ödemektedir.”

 

MEMUR EMEKLİSİNİN MAAŞI YAKLAŞIK YÜZDE 50 DEĞER KAYBETTİ

2002 yılında en düşük memur maaşı ile 14,5 çeyrek altın alabiliyorken bu gün ancak yarısının alınabildiğini de belirten Doğruyol, “2002 yılında bir asgari ücretli 7 çeyrek altın alabiliyorken bu gün yarısını alabilmesi, memur emeklisinin maaşının yaklaşık yüzde 50 değer kaybetmesi olayın vahametini ortaya koymaktadır. Yıllar boyunca enflasyon altında alınan artışlar artık kamu çalışanları ve emeklilerinin alım gücünü düşürmüş, kirasını ve faturalarını ödeyememe noktasına getirmiştir” diye konuştu.


Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER