Gündem

DEPREM BÖLGESİNE 51,1 MİLYAR LİRA ULAŞIM YATIRIMI

6 Şubat depremlerinin ardından bölgeye yapılan ulaşım yatırımlarını ve tamamlanan projeler açıklandı. Toplamda 51,1 milyar lira harcama yapıldığı duyuruldu.

DEPREM BÖLGESİNE 51,1 MİLYAR LİRA ULAŞIM YATIRIMI
05-02-2025 14:27
05-02-2025 14:31
MUĞLA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapılan ulaşım altyapı yatırımları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, depremin ardından yapılan çalışmalarla ilgili olarak toplamda 51,1 milyar lira harcama yapıldığını belirtti. Bu harcamanın 39,5 milyar liralık kısmının yatırımlara, 11,6 milyar liralık kısmının ise cari harcamalara gittiğini söyledi.

Uraloğlu, depremin etkilediği 11 ildeki ulaşım ve haberleşme altyapısının iyileştirilmesi amacıyla önemli projelerin tamamlandığını duyurdu.

 

HATAY HAVALİMANI’NDA 3 BİN METRELİK PİST ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Projeler arasında, 142 kilometrelik bağlantı ve imar yolunun tamamlanarak hizmete açılması, bin 60 kilometrelik demiryolu hattının işletmeye alınması ve Hatay Havalimanı’nda 3 bin metrelik pist çalışmalarının sürdüğü bilgisi yer aldı.

Ayrıca, bölgede iletişim altyapısının güçlendirilmesi adına bin 400’e yakın kalıcı baz istasyonu kurulduğu belirtildi. Bakan Uraloğlu, “Bölgenin yeniden yapılanması ve altyapısının güçlendirilmesi konusunda çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz” diyerek, deprem bölgesindeki hayatın yeniden normale dönmesi için tüm imkanları seferber ettiklerini vurguladı.

Formun Üstü

Formun Altı

 

 

 YOL AĞININ YÜZDE 98’İ ZARAR GÖRMEDİ

 Bakan Uraloğlu, 6 Şubat depremleri sonrasında 68 bin 550 kilometrelik yol ağının 9 bin 176 kilometresinin deprem bölgesinde olduğunu ve bu kesimin sadece yüzde 2’sini oluşturan 184 kilometrelik kısımda hasar oluştuğunu anımsattı. Uraloğlu, 11 ildeki yol ağının yüzde 98’inin depremden herhangi bir zarar görmediğini ifade ederek açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Depremin hemen ardından Karayolları Genel Müdürlüğümüz ile 4 bin 865 personel, 3 bin 284 makine ve teçhizatla çalışma yürüterek deprem sonrası trafikte aksamaların önlenmesi için gerekli tedbirleri aldık. Şehir içi trafiğin sağlanması ve özellikle arama kurtarma amaçlı yoğun çalışmalar yürüttük. Bu kapsamda 8 ilde 26 ayrı kesimde toplam 336 kilometre uzunluğunda bağlantı ve imar yolunun, altyapılarıyla birlikte imalatlarına süratle başlanmış olup çalışmalar devam etmektedir. 142 kilometrede ise çalışmalar tamamlandı.”

 

VAGONLAR DEPREMZEDELERİN HİZMETİNE AÇILDI

 Uraloğlu, demiryolu ile bölgeye 450 yolcu treni ile afetzedelerin yanı sıra gönüllü, doktor ve askerî personelin de aralarında bulunduğu 77 bin 974 yolcuyu taşıdıklarını anımsattı. Bakan, “171 tren ve 3 bin 164 vagonla bölgeye insani yardım malzemesi ile konteyner, iş makinası ve kömür gibi vatandaşlarımızın ve bölgemizin ihtiyacı olan her şeyin bölgeye ulaşmasını sağladık. Vatandaşlarımızın barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla toplam 4 bin 767 kişinin konaklamasına imkân sağlayan 64 yolcu vagonu, 4 dizel tren seti ve 3 elektrikli tren setinden oluşan tren setleri ve vagonlarını hizmete açtık” diye konuştu. 

 

GÖLBAŞI-MALATYA ARASINDAKİ HATTA YÜZDE 98 İLERLEME SAĞLANDI

 Mersin-Adana-Toprakkale, Toprakkale-İskenderun, Malatya-Yolçatı gibi bin 275 kilometrelik demiryolu hattının hasar gördüğünü anımsatan Uraloğlu, depremin ardından hızla yapım onarım çalışmalarına başladıklarını kaydetti. Uraloğlu, “Bin 60 kilometrelik hattaki çalışmaları tamamlayarak demiryolu işletmeciliğine açtık. MalatyaGölbaşı – Narlı – Nurdağı kesiminde de çalışmalara 2 etap halinde devam ediyoruz. Gölbaşı – Narlı – Nurdağı kesimindeki çalışmaları tamamladık. Gölbaşı – Malatya arasında yüzde 98 ilerleme kaydederek sona yaklaştık” ifadelerini kullandı.

 

“22 BİN 466 TON İNSANİ YARDIM MALZEMESİ HAVALİMANLARINA ULAŞTIRILDI”

 Afetin ilk dakikalarından itibaren, sivil havacılık paydaşlarıyla birlikte hem insani yardım hem de yoğun tahliye uçuşlarının gerçekleştirilmesini sağladıklarını anlatan Uraloğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana, Şanlıurfa GAP, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Hatay ve Elâzığ Havalimanlarında; 6 Şubat-30 Nisan 2023 tarihleri arasında 27 bin 623 iç hat ve 2 bin 978 dış hat olmak üzere toplam 30 bin 601 uçak trafiği gerçekleştirilirken toplam 3 milyon 57 bin 804 yolcuya hizmet verildi. 22 bin 466 ton insani yardım malzemesi deprem bölgesindeki havalimanlarına ulaştırıldı.”

 


Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER