![PROF. ERCAN: TÜRK JEOFİZİK GEMİLER GÖREVE](https://www.marmarisyenisayfa.com/files/uploads/news/default/n-a-332947.webp)
Deprem Bilimci Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Yunan Adası Santorini'deki depremlerle ilgili son durumu değerlendirdi. Ercan, Santorini Amorgos çukurunda meydana gelen küçük depremlerin sayısının 140’ı bulduğunu, ancak bu depremlerin M4 ile M5,3 arasında kaldığını belirtti. 28 Ocak’tan itibaren Amorgos deniz tabanında uzunluğu 0,5 kilometre ile 6,7 kilometre arasında değişen kırılmaların oluştuğunu ifade etti.
Prof. Dr. Ercan, bölgenin yanardağ kuşağında yer alması nedeniyle, külsü mağmanın yükselişinin kolaylaştığını ve deniz tabanında patlamasız lav yayılımının devam edebileceğini söyledi.
AMORGOS TABANI PARAMPARÇA
Prof. Ercan, Türkiye’nin bu bölgedeki sismik ve jeofizik ölçümlerini yapabilmesi için gerekli adımların atılmasını önerdi. Türkiye'nin Oruç Reis ve Barbaros Jeofizik gemileriyle Amorgos’a giderek, deniz tabanı üzerinde yapay sarsım, mikromanyetik, mikrogravite, ışıma, deniz suyu sıcaklığı ve yoğunluk ölçümleri yapması gerektiğini vurguladı. Övgün Ercan, “
Amorgos tabanı paramparça. Bölge yanardağ kuşağı içinde olduğundan bu parçalanmış bölgede külsü mağmanın yükselişi kolaylaşıyor olmalı. 500 M deniz tabanında patlamasız, püskürmesiz lav yayılması gün be gün sürüyor olabilir. Böyle ise ne deprem, ne de patlama, ne de süpürtü seçeneği düşünülür.
ORUÇ REİS VE BARBAROS JEOFİZİK GEMİLERİ ÖLÇÜM YAPMALI
Gemilerin ne yapması gerektiğini de Ercan şöyle sıraladı: “Ne var ki, baştan beri söylediğim gibi, bizim Oruç Reis ile Barbaros Jeofizik gemimiz Amorgos’a gidip, 1. Yapay sarsım(sismik) 2. Mikromanyetik 3. Mikrogravite 4. Işınım(radyasyon) 5. Deniz suyu sıcaklığı 6. Yükün yoğunluğu( ion) 7. Deniz tabanı kabarması ölçümleri almalı. 8. Deniz tabanına çok bileşenli jeofizik duyaçlar yerleştirmelidir.
Ayrıca Fatih, Yavuz, Abdülhamit, Kanuni delme gemilerimiz Amorgos tabanından delerek örnekler almalıdır. Eksik bilimsel çalışma ile sağlıklı yorum yapılamaz. Depremler ile yanardağlar siyasi sınır tanımaz. Doğa olayının sonuçları Türkiye’yi de ilgilendirir. Yunanistan’dan istek gelmiyorsa, Türkiye kolları sıvayıp gereğini yapmalıdır.”
Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)