Genel

EGİAD SAKIZ AĞACININ MİRASINA SAHİP ÇIKIYOR

Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve EGİAD arasında imzalanan iş birliği protokolüyle, Çeşme Yarımadası’ndaki kaybolmaya yüz tutmuş sakız ağaçları, anavatanı Çeşme’ye geri kazandırılacak.

EGİAD SAKIZ AĞACININ MİRASINA SAHİP ÇIKIYOR
17-02-2025 13:48
17-02-2025 13:58

İzmir Çeşme'nin kaybolmaya yüz tutmuş sakız ağaçlarını geri kazandırmayı hedefleyen “Sakız Ağacım Çeşme Projesi” için önemli bir iş birliği protokolü imzalandı. S.S. Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği arasında imzalanan protokol ile Çeşme'de sakız fidanı dikimi yapılacak ve bölgede Sakız Ağacı Korusu oluşturulacak. Proje, bölgedeki ekonomik kalkınma, çevresel sürdürülebilirlik ve istihdam yaratma hedeflerini birleştirecek.

EGİAD Başkanı Kaan Özhelvacı, projenin önemine vurgu yaparak, sakız ağacının sadece ekonomik değer taşıyan bir bitki olmanın ötesinde, ekosistem ve biyoçeşitlilik açısından da büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti.

 

EGİAD KOOPERATİF’E SAKIZ FİDANI BAĞIŞLADI

Kooperatif’e Sakız Fidanı bağışlayan EGİAD, Çeşme’de kendi adına bir koru oluşturmak üzere çalışma başlattı. Uzun yıllar yaşayabilen sakız ağaçlarından büyük bir emekle elde edilen reçineler, 250 farklı sektörde kullanılmak üzere üreticiyle buluşurken, ağacın tarım, turizm, istihdam ve gastronomi alanlarında büyük önemi bulunuyor.

Sakız ağaçlarının geleceğine destek olmak amacıyla EGİAD Dernek Merkezi’nde gerçekleşen iki kurum arasındaki protokol imza törenine, EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Özhelvacı, S.S. Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Kazım Beyaz, EGİAD Üyesi ve Proje Koordinatörü Hasan Ege Tütüncüoğlu ile EGİAD Yönetim Kurulu Üyeleri katılım gösterdi.

 

SAKIZ AĞACI KORUSU KURULDU

EGİAD Başkanı Kaan Özhelvacı Sakız ağacının sadece ekonomik bir değere sahip olmadığını, aynı zamanda ekosistemin ve biyoçeşitliliğin önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Özhelvacı, “Adını verdiği Sakız Adası ile Çeşme yöresinde doğal olarak yetişen ve reçinesinden yararlanılan ekonomik değeri yüksek, endemik bir bitki türü olan aynı zamanda ‘Altın damlayan ağaç’ olarak da anılan sakız ağacı, topraklarımız ve kültürümüzün bir mirası. Bu noktada ülkemizde sakız üretimini arttırarak, yöre ve ülke ekonomisine de gelir sağlayarak bu konuda kalıcı çözüm üretmek ise oldukça önemli. İzmir ve Çeşme'de damla sakızının teknik olarak geliştirilmesi, sektöre ve ülkeye kazandırılmasını amaçlayan proje çok önemli. 'Çeşme'nin damla sakızı' olarak anılması hedefine de katkı koyacaktır. Bu fidanların bakımı, dikimi aşamasında projenin önemli yapı taşlarından biri olan yerel kadınların istihdam edilmesinin kooperatif tarafından sağlanması da istihdam açısından da ayrı bir önemli boyuttur” dedi.

 

SAKIZ AĞACININ TARİHİ, NASIL YETİŞTİĞİ VE ÖNEMİ

Proje Koordinatörü Hasan Ege Tütüncüoğlu bölgeye özgü, coğrafi işaretli ve yüksek katma değerli Çeşme Damla Sakızı’nın tanıtımına önemli bir katkı sağladığını belirtti. Hem bölgesel kalkınmayı destekleyen hem de çevresel sürdürülebilirliği hedefleyen bu adımın İzmir'in yeşil alanlarını daha da zenginleştirirken, bölgenin uluslararası pazarlarda daha güçlü bir konum elde etmesine yardımcı olacağını vurguladı.

Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Kazım Beyaz, “Dalları yere değiyor, yaşlandıkça değdiği yerden kök salıyor ve tekrar yaşamaya başlıyor. Hatta yandığı zaman bile köklerinden yeni sürgünler veriyor. Sakız ağacının ülkemiz ve dünya için ekonomik değeri çok yüksek. Sakız Adası'nda yılda 150- 200 ton kadar sakız üretiliyor, 60 değişik üründe kullanılıyor. Bugün piyasa değeri 5 milyar doların üzerinde. Baktığınız zaman ada 912 kilometrekarelik bir alan. Ama ülkemizde yarımadada, Urla'da ve Karaburun ve Seferihisar'da eskilerden kalma âtıl vaziyette sakız ağaçları var. Ümit ediyorum ki Çeşme önderliğinde sakız ağacının ülkemize sağlayabileceği faydalar anlaşılacak” diye konuştu.

 


Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER