
Marmaris’te körfez temizlenmez, arıtmalar yenilenmez ise eski Haliç’in lağım kokacak haline dönecek” yıldır haber yapmamıza rağmen yetkililerin harekete geçmemesi duyarlı vatandaşları ve çevrecileri endişelendiriyor. Geçmiş dönemde Marmaris Körfezi kahverengiye döndü” haberleri ardından sorumluluklarını başka kurumların üzerine atıp, süslü cümlelerle açıklama yapan bir dönem önceki belediye başkanı Osman Gürün belediye ve yetkili kurumlar yine sorunları görmezden gelmişti. Marmarislilerin “ denize girmem pislik çok” dediği Atatürk Caddesi’ndeki halk plajında turist ve tatilciler zaman zaman çeşitli alerjilerle karşı karşıya kalıyor. Atatürk Caddesi’nden Turban Mevkii’ne kadar her kış döneminde yağmur ve rüzgârlar ardından fosseptik boruların gün yüzüne çıktığı sahilde görüntü kirliliği dikkat çekiyor.
VATANDAŞA SORDUK
Yıllardır Marmaris’in kanayan yarası haline gelen körfez sorunlarına belediye ve yetkili kurumlar neden harekete geçmiyor sorularını vatandaşlara sorduk. vatandaşlar “ Marmaris’e gelip yerleşik yaşayan ve her yağmur sonrası deniz kahverengi olması vatandaşı kaygılandırıyor.. Kışın hatta yazın bile atık boruları plajda dışarıda duruyor. Marmaris, doğasını ve çevresini koruyan bir şehir olmasına rağmen zamanında önlem alınması gereken sorunlar göz ardı ediliyor. Bu yıl fazla yağmur yağdı şiddetli yağmurlar da Marmaris’in çözülmeyen bu alt yapı sorunları nedeniyle büyük sorunlar yaşanıyor ” dedi. Mehmet İpek, “ Hava şartları iyi olduğunda ve yağmurlar sonrası her gün sahilde yürüyüş yaparım. Bahsettiğiniz kahverengiliği ve atıkların oluşturduğu pisikleri görünce çok üzülüyorum. Bu kirliliğin sorumluları çeşitli nedenlerle duyarsız kalan yetkililerdir. Gidin bakın tüm turizm şehirlerinde bunun gibi çevresel sorunlar mevcuttur. 21.yüz yılda millet aya çıktı biz hala Marmarisin, al-üst yapı sorunlarını konuşuyoruz.. Ne zaman körfez kokmaya, denize giren insanların kaşıntıları artmaya başlar işte o zaman seferber olalım” derler” dedi. Cevher Kurtulmuş, “ Bir dönem önceki belediye başkanı Muğla Büyükşehir ile kavgalı yapılmıyor deniliyordu. Şimdi yeni belediye yönetimi var ama sorunlar halen devam ediyor.
Tüm turistik şehirlerin hepsinde bunun gibi çok büyük sıkıntılar mevcut. Yöneticiler ve siyasiler hep cek-cak ekleriyle vatandaşa hitap ediyorlar. Bir tane yapıldı- edildi, onarıldı cümleleri yok” dedi. Hatice Pek ise, “ Rahmetli Karadinç bu memleketin iyi ki barajını ve alt yapısını yaptırmış... Muğla Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra Marmaris’e bir tane katkısı olmuş mu sormak lazım. Körfezin yağmur sonrası halini görüyorum. Topraklar akıyor diyorlar. Peki, kardeşim sen bu atık ve kaymaların önlenmesi ve kirliliğin en aza indirilmesi için ne yaptın bunu sormak lazım.
ÇEVRECİ GRUPLAR SÖYLEMEKTEN USANDI
Uzun yıllardır fotoğraf, video ve uzman kişilerin araştırmaları sonucu elde ettiği kirlilik sorunlarını yazmamıza dile getirmemize rağmen yetkili kurumların sessiz kalması ve üzerine hiçbir şey yokmuş gibi davranmaları halkı üzüyor. Gözler kör, duyan kulaklar sağır, YAŞADIĞIMIZ ŞEHRE SAHİP ÇIKMALIYIZ
Editor : Arzu BARIŞKANER