Teknoloji

NASA Astronotları ISS'ten SpaceX ile Dünyaya İndi

Boeing uzay aracındaki arıza nedeniyle yaklaşık 9 ay Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mahsur kalan NASA astronotları Suni Williams ve Butch Wilmore, SpaceX'in Dragon aracıyla güvenli bir şekilde Dünya'ya döndüler.

NASA Astronotları ISS'ten SpaceX ile Dünyaya İndi
19-03-2025 10:46
19-03-2025 10:50

Yaklaşık 9 ay boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) beklemek zorunda kalan NASA astronotları Suni Williams ve Butch Wilmore, SpaceX'e ait Dragon uzay aracıyla Dünya'ya başarılı bir dönüş gerçekleştirdi. Astronotların uzun süren uzay macerası, Boeing firmasına ait Starliner uzay aracında meydana gelen teknik bir arıza nedeniyle beklenmedik şekilde uzamıştı.

Williams ve Wilmore'un yanı sıra, NASA astronotu Nick Hague ve Rus kozmonot Aleksandr Gorbunov'u taşıyan SpaceX Dragon kapsülü, ISS'den ayrıldıktan yaklaşık 17 saat sonra, Türkiye saatiyle 00.57'de paraşütlerinin yardımıyla Florida açıklarına sorunsuz bir iniş yaptı. Bu başarılı inişle birlikte, SpaceX'in mahsur kalan astronotları kurtarma operasyonu da tamamlanmış oldu.

Hatırlanacağı üzere Williams ve Wilmore, geçtiğimiz Haziran ayında 8 günlük bir görev için ISS'e gitmişlerdi. Ancak Boeing'in Starliner uzay aracındaki bir arıza, astronotların planlanan sürede Dünya'ya dönmelerini engellemiş ve yaklaşık 9 ay boyunca ISS'te mahsur kalmalarına neden olmuştu. Bu süreçte eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, astronotların geri dönüş sürecindeki gecikmelerden Joe Biden yönetimini sorumlu tutarak Elon Musk'tan yardım istediği de kamuoyuna yansımıştı. SpaceX, mahsur kalan astronotların yerine ISS'e yeni bir ekip gönderdikten sonra, Williams ve Wilmore'u Dünya'ya getirmek için kurtarma operasyonunu başlatmıştı. Astronotların sağ salim Dünya'ya dönmesi, uzay ajansları ve bilim dünyası tarafından memnuniyetle karşılandı.


Editor : Haber Merkezi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER