
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, evlerdeki banyo, mutfak ve oda gibi kapalı alanlarda rutubet nedeniyle oluşan küf ve mantarların, akciğer sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Özellikle "hasta bina sendromu" olarak adlandırılan bu durumun, zatürre ve kalıcı akciğer hasarına yol açabileceği uyarısında bulunan Prof. Dr. Kılınç, evlerin düzenli olarak havalandırılması ve rutubete karşı önlem alınması gerektiğini vurguladı. Küf ve mantarların solunmasının, mikrobik olmayan zatürreye neden olabileceğini ve bu durumun süreklilik arz etmesi halinde kalıcı akciğer hasarlarına yol açabileceğini ifade etti.
İzmir'de Hava Kirliliği Alarm Veriyor: Akciğerlere Dikkat!
Prof. Dr. Oğuz Kılınç, evlerdeki küf ve mantarların yanı sıra dış ortamdaki hava kirliliğinin de insan sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Özellikle İzmir'deki hava kirliliğinin, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) standartlarının 4-5 kat üzerinde olduğunu ve bu durumun solunum yolu hastalıklarına, kalp ve beyin hasarlarına yol açabileceğini söyledi. PM 2,5 olarak adlandırılan hava kirleticilerinin, solunduğunda kana geçerek vücudun tüm organlarına zarar verebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Kılınç, vatandaşların bu konuda dikkatli olması gerektiğini belirtti.
Küf ve Hava Kirliliğine Karşı Alınması Gereken Önlemler
Prof. Dr. Kılınç, evlerdeki küf ve mantarlardan korunmak için kapalı alanların düzenli olarak havalandırılması, rutubete karşı önlem alınması ve klima filtrelerinin düzenli olarak değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, dış ortamdaki hava kirliliğine karşı da dikkatli olunması ve mümkün olduğunca temiz hava solunması gerektiğini vurguladı.
Editor : Haber Merkezi