![SİNPAŞ’TA RUHSAT USULSÜZLÜĞÜ](https://www.marmarisyenisayfa.com/images/haberler/2022/08/sinpasta-ruhsat-usulsuzlugu-1660388000.jpeg)
Marmaris İçmeler’deki doğayı talan eden Sinpaş’ın devremülk projesinde, ÇED kararının iptaline ve mühürlenmesine rağmen çalışmaların devam etmesi tepkilere neden oldu. Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi üyeleri, mahkeme kararlarının uygulanması için nöbete başladı. Belediye tarafından verilen yapı ruhsatları bazılarının tadilat ruhsatı olduğunu belirten komite üyesi Halime Şaman, evrakların içeriğinde sahtecilik yapıldığını vurguladı. Şaman ayrıca ÇED süreci tamamlanmadan belediye tarafından ruhsat verildiğini söyledi. Şaman, “İsim değişikliği ve tadilat ruhsatlarıyla buranın 555 odalı otel ruhsatını bir anda otel artı 555 konuta çevirmişler. Toplamda 46 bin metrekarelik inşaat iznini de önce 117 bin metrekare sonra da 122 bin metrekareye çıkarmışlar. Bu da evrakın içeriğinde sahtecilik demek oluyor” dedi.
Marmaris İçmeler Mahallesi’nde Sinpaş Gayrimenkul Yat. Ort. A.Ş. tarafından yapılması planlanan “Marmaris Kızılbük Resort Otel ve Devremülk” projesine, Muğla Valiliği “ÇED gerekli değildir” kararı vermişti. Marmaris Kent Konseyi yürütme kurulu üyelerinden bir bölümü, 11Eylül 2021 tarihinde Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için dava açmıştı.
ÇED KARARI İPTAL EDİLDİ
Sinpaş’ın projesine verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptali için açılan dava görüldü. Mahkeme, proje sahibi şirket tarafından verilen tüm taahhütlere rağmen; bu alanda yaşayan canlıların korunmasına ilişkin herhangi gerekli bir önlem ya da önlemlerin alınmadığından ve tüm bunların biyolojik ve çevresel değerlerin ve ekolojik dengenin tahribine, bozulmasına ve yok olmasına neden olacağı gerekçesiyle verilen ÇED kararının uygun olmadığına karar vermişti.
İNŞAAT MÜHÜRLENDİ
Kararın ardından Marmaris Belediyesi inşaatın durdurulduğunu açıkladı. Marmaris Belediyesi Zabıta ekipleri inşaata giderek mühürledi.
Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi üyeleri, Sinpaş’ın inşaat çalışmalarını durdurması için bölgede nöbete başladı. Çevreciler, son güneler yaşanan gelişmeler ve Sinpaş’a verilen yapı ruhsatları hakkında açıklama yaptı. Sinpaş’ın Kızılbük’teki inşaat alanının önünde toplanan grup adına Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi üyesi Halime Şaman konuştu. Bütün dertlerinin kanunların uygulanması olduğunu dile getiren Halime Şaman, “Burada biz kanunların işletilmesi için mücadele veriyoruz. Yani bütün derdimiz kanunlar uygulanasın. Geçen yıl 13 Ağustos tarihinden itibaren biz burada mücadele veriyoruz. Bu süreçte gördük ki sadece Sinpaş’a karşı uğraşmadık” dedi.
EVRAKIN İÇERİĞİNDE SAHTECİLİK
Sinpaş’a, belediye tarafından verilen yapı ruhsatlarının bazılarının tadilat ruhsatı olduğunu belirten Halime Şaman, bu durumda evrakların içeriğinde sahtecilik yapıldığını vurguladı. Şaman ayrıca ÇED süreci tamamlanmadan belediye tarafından ruhsat verildiğini söyledi. Şaman sözlerine şöyle devam etti: “Sinpaş’a Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünce verilen ÇED Gerekli Değildir kararı bir yana onun bütün usulsüzlüklerine, ekolojik yıkımına sebep olan ruhsatların Marmaris Belediyesince verilmesi bir diğer yanı. Bu durum bizi oldukça şaşırttı, üzdü. İlk rastladığımız 56 adet ruhsat belediye tarafından kanuna aykırı bir biçimde ÇED süreci tamamlanmadan vermişler. Bunu tespit etmemiz üzerine mahkemeye başvurduk, ruhsatların iptalini istedik. Gördük ki bu ruhsatların bir bölümünü iptal etmişler ama 17 tane daha vermişler. İsim değişikliği ve tadilat ruhsatlarıyla buranın 555 odalı otel ruhsatını bir anda otel artı 555 konuta çevirmişler. Toplamda 46 bin metrekarelik inşaat iznini de önce 117 bin metrekare sonra da 122 bin metrekareye çıkarmışlar. 2000 yılına ait ilk ruhsatta bir tadilat ruhsatı olduğunu görüyoruz. Evrakın içeriğinde sahtecilik demek oluyor. Mahkemeye de müracaatımız buydu. Bunu Marmaris halkının bilmeye ihtiyacı var. Çünkü koltuklar gidebilir, kişiler değişebilir, ama hayatımız var olduğu sürece, buranın yaşaması için hepimizin elinden geldiğince buraya sahip çıkması gerekiyor. Biz burada görevini yerine getirmeyen Valiliğe kadar kurumlara karşı bir mücadele veriyoruz. Şunu bilmelerini isteriz; Marmaris halkı milli parkına da sahip çıkacak. Kentine de sahip çıkacak. Çünkü biz çok masum, çok insani bir şeyi savunuyoruz. Yaşam alanlarımızı savunuyoruz. Mahkeme kararı ve mühür işlemi olmasına rağmen inşaat yetkililerin gözünün önünde devam ediyor. Buna rağmen yaşam alanımızı savunmaya devam edeceğiz.” dedi.
SUÇ İŞLİYORLAR
Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi üyesi Avukat Arzu Alper, mahkeme kararlarının uygulamama suçu işlendiğini kaydetti. Alper, “ÇED gerekli değildir kararının iptali davasında, davalı taraf Muğla Valiliği. Valiliğe bu kararlar tebliğ edildi. Valilik bu kararı uygulamakla yükümlü olduğunu düşünürsek. Burada valiliğin emniyete emir vermesi gerek. Burada bütün inşai faaliyetin durdurulması gerekiyor. Durdurulmadı. Halen devam ediyor. Sinpaş da mahkeme kararlarına derhal uygulamakla yükümlü olmalarına rağmen onlar da uygulamıyorlar. Onlar da suç işliyorlar şuanda. Biz mahkeme kararlarının Türkiye Cumhuriyeti kanunlarının uygulanmasını istiyoruz. Bu inşaat bizzat valilik tarafından durdurulmalıdır” diye konuştu.
ARZU BARISKANER
Editor : Haberpanelim