![Umutlar Marmaris’te rengarenk bezlere dönüşüyor](https://www.marmarisyenisayfa.com/files/uploads/news/default/umutlar-marmaris-te-rengarenk-bezlere-donusuyor-836861.webp)
Dilek ağaçları, insanların ulaşamadıkları arzu ve isteklerine yönelik umut yolculuğunun sembolü olarak görülüyor. Ziyaretçiler, bu geleneksel dini inancın bir parçası olarak ağaçlara bez parçaları bağlayarak dileklerinin kabul göreceğini düşünüyor. Muğla’nın Marmaris ilçesinde doğal güzellikleriyle birleşen bu görüntü, hem yerli hem de yabancı turistler için ilginç olarak nitelendiriliyor.
Şamanizm inancına göre dilek dilemek, hayali kurulan bir şeyin zihinde canlanmasını sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda yarını hazırlayan bir enerji olarak kabul ediliyor. İlginçtir ki, sadece bizim kültürümüzde değil, hemen her toplumda benzer inanışlara rastlamak mümkün.
KAMERİYE ADASINDA DA YUNANLILAR BAĞLIYOR
Dilek dilemek ve ağaçlara bezler asmak sadece bizim kültürümüzde değil, hemen her toplumda benzer inanışlara rastlamak mümkün. Buna en güzel örnek ise Marmaris’in Selimiye Mahallesinde denizin ortasındaki Yunanlılar tarafından kutsal sayılan 1800 yıllık Ortodoks Kilisesi ile manastır olan İngiltere Veliahtı Prens Charles'in da 23 yıl önce ziyaret ettiği Kameriye (Kamelya) Adasını gösterebiliriz. Burada da ağaçların üzerinde yapraktan fazla dilek bezleri bulunuyor.
ORTA ASYA KÖKENİ VE ŞAMANİZM KÜLTÜRÜ
Anadolu’daki dilek ağaçları geleneğinin kökeni kaynaklara göre Orta Asya’da bulunan Ovoo adı verilen ağaç ve taş tapınaklarına dayanıyor. Bu yapıların Gök Tanrı'ya saygı göstermek amacıyla yüksek yerlerde (Kameriye Adası gibi) inşa edildiği ve burada Yaradan’dan dilekler dilendiği de verilen bilgiler arasında. Geçmişte, bu kutsal alanlara büyük bir saygı gösterilir, özellikle uzun yola çıkanlar bu yapıtların etrafında döner ve dileklerini burada dile getirirdi. Aksi takdirde, yolculukların felaketle sonuçlanacağına inanılırdı. Bu gelenek ve inanç, geçmişten günümüze uzanan derin bir bağlılık ve inanç sistemini yansıtıyor.
NEDEN AĞAÇ, NEDEN RENKLİ BEZLER?
Ağacın birçok toplumda bilgeliği, uzun yaşamı ve gök ile toprak arasındaki bağı temsil etiği biliniyor. Eski toplumlarda, ağaçlarla iletişim kurmak, onlarla konuşmak veya enerjilerini almak için ağaca sarılmak sıkça rastlanan bir uygulamaydı. Kaldı ki bugün de buna inanıldığı için stres atmak ve enerji yenilemek amacıyla doğayla, özellikle ağaçlarla iç içe olmanın faydalı olduğu öneriliyor. İnsanlara her zaman enerji veren ağaçların uzun ve güçlü yapıları, isteklerin göğe taşınmasının simgesi olarak görülüyor.
Anadolu topraklarında renklilik ve çeşitlilik önem taşır; bu yüzden dilek ağaçlarına rengarenk bez parçaları asılır. Her renk, farklı bir dileği, umudu ya da arzuyu temsil ederken, bu ağaçlar aynı zamanda toplumsal birlikteliği ve umudu simgeliyor.
Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)