![Yaşatacağız Platformu: Yasayı iptal et hayvanları yaşat](https://www.marmarisyenisayfa.com/files/uploads/news/default/yasatacagiz-platformu-yasayi-iptal-et-hayvanlari-yasat-247669.webp)
Yaşatacağız Platformu, 30 Temmuz 2024'te TBMM tarafından kabul edilip 2 Ağustos 2024’te yürürlüğe giren değişiklikler ile 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun sokakta yaşayan hayvanları öldürme yasasına dönüştüğünü belirtti. Platform, Anayasa Mahkemesi Başkan ve Üyelerine bir açık mektup yayınlayarak, bu yasal değişikliğin ve sonrasında yaşanan hayvan katliamlarının derhal durdurulmasını istedi.
Değişikliklerin ardından Türkiye’nin dört bir yanından sokak hayvanlarına yönelik işkence ve kötü muameleye dair art arda gelen haberler, platform tarafından büyük bir endişe ile karşılandı. Yaşatacağız Platformu, bu süreçte pek çok hayvanın katledildiğini ve fotoğraf ile videolarla belgelenen zulümlerin arttığını vurgulayarak, söz konusu değişikliklerin hayvan haklarına büyük bir darbe olduğunu ifade etti. Platform, Anayasa Mahkemesi’nden bu durumun incelenmesini ve yasanın insan haklarına ve hayvanların yaşam haklarına uygun hale getirilmesini istedi.
KIYIM YAŞANIYOR
Altındağ, Niğde, İstanbul Kalamış, Kocaeli Gebze, İstanbul Ümraniye örnekleri bu kıyımlardan yalnızca bazıları olduğunun belirtildiği açıklamada, “Türkiye, hayvan hakları hareketinin yükselişte olduğu ve sokakta yaşayan hayvanların mahalle kültürünün bir parçası olarak beslenip korunduğu, hayvanlara yönelik toplumsal duyarlılığın yaygın olduğu bir kültüre sahiptir. Bu nedenledir ki yasa teklifi gündeme geldiğinde yapılan anket sonuçlarına göre, toplumun yüzde 85’i sokakta yaşayan hayvanların öldürülmesine karşıdır. Teklif yasalaşmadan önce başlayan kitlesel sokak eylemleri, yasanın yürürlüğe girmesinden sonra da istikrarlı şekilde devam etmiştir. Yasa değişiklikleri öncesi kent meydanlarında hayvanlar için tutulan yaşam nöbetleri, katliamların gerçekleştiği barınakların önünde sürmektedir. Hayvan hakkı savunucularının ve hayvan severlerin ilk günden beri yakından takip ettiği ve karşı çıktığı yasa değişiklikleri, beşinci ayında, hâlâ birçok ilde protesto edilmektedir” ifadeleri yer aldı.
YASA DEĞİŞİKLİKLERİ DÜNYA GENELİNDE DE BÜYÜK TEPKİ ÇEKTİ
Yasa değişikliklerinin dünya genelinde de büyük tepki çektiğinin de belirtildiği açıklamanın devamı şöyle: “Uluslararası basında geniş yer bulmuştur. Tanınmış uluslararası kuruluşlar açık mektuplar yazarak yasanın iptal edilmesi gerektiğini vurgulamış ve popülasyon kontrolü için etkili bilimsel yöntemler önermiştir. Yasa değişikliğine karşı küresel çapta imza kampanyaları düzenlenmiş ve uluslararası platformlarda Türkiye’ye yönelik boykot çağrıları yapılmıştır.
Yasada yapılan değişiklikler sonrası hayvanlara yönelik kötü muamele, işkence ve öldürme fiilleri bariz şekilde artmış, şiddet meşrulaşmış ve bireyler hayvanlara şiddet uygulamaya adeta teşvik edilmiştir. Ankara’da bir kişinin yavru köpekleri tırmıkla öldürürken sarf ettiği ve basına yansıyan ‘Devlet kanun çıkardı köpekleri öldürmek için’ sözleri bunun kanıtıdır.”
ÇOCUKLARDA SON DERECE TRAVMATİK ETKİLER YARATIYOR
Açıklamada ayrıca, “Yetişkinlerin yanı sıra özellikle çocuklarda son derece travmatik etkiler yaratan işkence ve katliam görüntüleri, ruh sağlığı uzmanlarının da belirttiği gibi, toplumsal huzura ve barışa telafisi mümkün olmayan şekilde zarar vermektedir; dezavantajlı bireylere yönelik olanlar başta olmak üzere şiddet eylemlerini arttırmakta ve sıradanlaştırmaktadır. Yasa yürürlüğe girdikten sonra hayvan hakkı savunucularına ve hayvan severlere yönelik şiddetin artması ve hayvanların bakımını üstlenen birçok insanın sözlü ve fiziksel saldırıya maruz kalması tesadüf değildir. Ayrıca hayvanlara yönelik işkence ve katliamların cezasızlık politikalarıyla ödüllendirilmesi, yavru köpekleri tırmıkla öldüren kişinin 2 ay tutuklu kalıp tahliye edilmesi örneğinde olduğu gibi, toplumdaki çatışmayı derinleştirmektedir.
Değişikler öncesinde 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda öngörülen kısıtlaştır-aşıla-yerinde yaşat modeli, hem sokakta yaşayan hayvanların yaşam hakkı hem de toplumu oluşturan bireylerin ruh sağlığı bakımından en etik ve en uygun yöntemdir” denildi.
TÜRKİYE HAYVAN HAKLARI BAKIMINDAN KRİTİK BİR EŞİKTE
Açıklamanın devamında ise, “Uzman veteriner hekimler de bu yöntemi desteklemekte ve Türkiye çapında eş zamanlı etkin kısırlaştırma yapılırsa sokaktaki hayvan popülasyonunun kısa süre içerisinde azalacağını ifade etmektedir. Türkiye hayvan hakları bakımından kritik bir eşiktedir. Gün geçtikçe daha da endişe verici boyuta ulaşan şiddetin son bulması için milyonların gözü kulağı Anayasa Mahkemesindedir. Sokakta yaşayan hayvanların yaşam hakkına ve toplumsal barışa onarılamaz zararlar veren yasa değişiklikleri karşısında toplumun Anayasa Mahkemesinden beklentisi, yaşanan işkence ve katliamlara bir yenisi daha eklenmeden önce, gecikmeksizin, iptal başvurusunu gündeme alması ve yasayı iptal etmesidir” düşünceleri yer aldı.
Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)