Kültür Sanat

Yazar Tufan "Kitap okumak yerine ekrana baktıkları bir dünya yaşanıyor"

Kocaeli'de kütüphanelerde görev yapan personelle bir araya gelen yazar tarık tufan, "insanlar artık bir metni okumak yerine ekrana baktıkları bir dünyayı yaşıyor. Dijitalleşmeye yokmuş gibi davranamayız. Ama bu böyle diye dijitalliğin bize dayattığı ruh haline teslim olmamız gerekmiyor. " dedi.

Yazar Tufan "Kitap okumak yerine ekrana baktıkları bir dünya yaşanıyor"
08-04-2025 16:13

Kocaeli’de kütüphanelerde görev yapan personelle bir araya gelen yazar Tarık Tufan, "İnsanlar artık kitap okumak yerine ekrana baktıkları bir dünyayı yaşıyor. Dijitalleşmeye yokmuş gibi davranamayız. Ama bu böyle diye dijitalliğin bize dayattığı ruh haline teslim olmamız gerekmiyor" dedi.


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kütüphaneler Haftası kapsamında yazar Tarık Tufan’ı kütüphanelerde görev yapan personelle bir araya getirdi. Tufan katılımcılara yazarlık serüvenini, edebiyatla kurduğu ilişkiyi ve kitapların dönüştürücü gücünü paylaştı. Katılımcılar program boyunca Tarık Tufan’a sorular yönelterek yazarla birebir etkileşim kurma fırsatı buldu. Etkinlikte, kitap okuma alışkanlıklarının dijitalleşme karşısında nasıl dönüştüğüne değinen Tufan, "İnsanların kitapla olan ilişkileri azalıyor. Dijital dünya, insanların ekrana bakarak zaman geçirdiği gerçekliğe dönüştü. Bunu geriye döndüremeyiz ama dijitalleşmenin ruh haline teslim olmak zorunda da değiliz" diye konuştu. "İnsanlar artık kitap okumak yerine ekrana baktıkları bir dünyayı yaşıyor"


Konuşmasına devam eden Tufan, "Sizinle aynı dünyadan bir iş yapıyorum. Yazarlık yapıyorum, roman yazıyorum. Hepimiz aslında kitabın etrafında dolaşıyoruz. Bu açıdan bakıldığında bu durum bizi yakınlaştırıyor. İnsanlar daha az kitap alıyor. Kütüphaneler de ağırlıklı olarak genç arkadaşların ders çalışmak için kullandıkları mekanlar haline geliyor. Pek çoğunun ders çalışmak için mekâna ihtiyacı var ve kütüphaneleri de kullanmak istiyorlar. Türkiye’nin her yerinde böyle. Anlaşılabilir bir şey. İnsanların kitapla olan münasebetlerinin gün geçtikçe azalmasının anlaşılabilir sebepleri var. Dijitalleşme, internet bunun başında geliyor. İnsanlar artık kitap okumak yerine bir metinle uzun zaman geçirmek yerine ekrana baktıkları bir dünyayı yaşıyor. Bu kaçınılmaz. Bunu geriye döndüremeyiz. Dijitalleşmeye yokmuş gibi davranamayız. Ama bu böyle diye dijitalliğin bize dayattığı ruh haline teslim olmamız gerekmiyor" şeklinde konuştu. "53 bin aktif üyemiz, 80 bin basılı ve 30 bin dijital kitabımız var"


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Murat Yavuz ise belediye olarak kütüphanelere büyük önem verdiklerini belirtti. Kent genelinde 9 kütüphane bulunduğunu ve bunlardan birinin 24 saat açık olduğunu dile getiren Yavuz, Ramazan ayında öğrenciler için sahur ikramı yaptıklarını, gençlerin çalışmaya devam ettiğini ifade etti. Yavuz, "Bugün 53 bin aktif üyemiz, 80 bin basılı ve 30 bin dijital kitabımız var. İzmit, Gebze ve Dilovası millet bahçelerinde yeni kütüphanelerimiz çok yakında hizmete açılacak. Artık sadece kitap raflarını değil, niteliği de önemsiyoruz" ifadelerini kullandı.



HABER KAYNAĞI : İHA
Editor : Haber Merkezi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER